amenajarea pomului de iarna
Amenajarea corespunzătoare a pomului de iarnă
3 decembrie 2018
mana care pune o moneda peste un teanc de monezi, baner peste poza, logo dobexpert
Amenzi ITM. Mai bine să le combați, decât să fugi de ele.
15 martie 2019

Acest articol se adresează tuturor ce vor să învețe cât și unui inspector sau pentru servicii de protecția muncii.

Deplasarea la locul de muncă și retur – cand este considerat un accident de muncă ?

La angajare se cere completarea traseului de deplasare de acasă la locul de muncă și retur, dar de ce ?

Importanța completării declarației de traseu este ca în cazul unui nefericit accident rutier, vei beneficia de concediu medical plătit 100%, față de cei 75% în cazul unui concediu medical obișnuit.

 

Cine completează declarația de traseu ?

 

De ce o declarația de traseu:

Am vorbit în articolul trecut despre completare fișă de protecția muncii, acum mă voi concentra pe completarea traseului de deplasare.

În fișele pe care le folosesc (realizate pe comandă), am cerut în mod expres adăugarea unei pagini pe care am numit-o ”DECLARAȚIE PRE PROPRIE RASPUNDERE privind traeul de deplasare la/ de la serviciu” – este un titlu cam lung, dar stim că se referă la declarația de traseu.

Spațiul de completare a traseului de deplasare la o fișă standard este destul de mic, însă pe această pagină nouă creată este de-ajuns, se pot trece chiar 2 trasee.

Cum completez eu declarația de traseu:

În primă fază completez detalii privind angajatul, nume complet, domiciliul, etc

Apoi deplasarea de la adresă la locul de muncă :
– dacă deplasarea se face cu autoturism atunci trec strada de unde pleacă, urmând apoi toate străzile pana la locul de muncă.
– daca deplasarea se face cu mijloace de transport în comun atunci trec stația de îmbarcare și numele și numărul vehiculului apoi stația de debarcare.
– dacă deplasarea se face pe jos sau cu bicicleta trec strada de unde pleacă, urmând apoi toate străzile pana la locul de muncă.

Putem combina deplasarea la locul de muncă pe jos cu transportul în comun, urmând pașii de mai sus.

 

Dacă stau la altă adresă decât cea din buletin ?

Adresa de domiciliu o poți înlocui cu adresa de reședință. Pentru că sunt persoane care stau în chirie sau provizoriu la o adresă sau alte motive.

 

                       
Sfaturi și sugestii !

          Ce mai putem completa în declarația de traseu?

Eu mai completez prin bifare cu ce se face deplasarea: mijloace de transport în comun, vehicul proprietate personală/ societate, ca pieton, cu bicicleta, cu motecilcetă/ scuter.

Tot în această secțiune completez și durata aproximativă în minute, data completării și semnătura angajatului pe proprie răspundere.

 

Atenție!

Pentru a beneficia de concediu medical plătit 100% angajatul trebuie să se afle pe traseul de deplasare declarat pe propria răspundere.
De-asemenea acesta trebuie să se încadreze în timpul aproximativ declarat, exemplu: dacă un angajat termină lucrul la ora 13 și accidentul se petrece la ora 16, iar acesta a declarat că durata aproximativă este de 40 minute, atunci nu se mai incadrează ca accident de muncă.

Poți învăța și mai multe despre deplasarea la locul de muncă printr-un curs online de 40 de ore.