accident de munca
Deplasarea la locul de muncă
26 februarie 2019
Servicii protectia muncii
Protecția muncii. Mai mult decât o cărticică și o semnătură.
28 martie 2019
Vezi tot
mana care pune o moneda peste un teanc de monezi, baner peste poza, logo dobexpert

     Despre amenzi ITM. Dacă ți se pare că plătești mult pentru echipamentele de protecție, un serviciu de protecția muncii sau un inspector de protecția muncii, atunci pot să îți fac un calcul simplu, pentru a vedea că dacă încerci sa fugi de amenzi vei ajunge să plătești mai mult decât să le combați.

Pentru o firma mica, cu câțva angajați, deci și o cifra de afaceri mică o amendă din partea inspecției muncii poate crea dificultăți mari de revenire la normal sau chiar de continuare a activității. Având în vedere că amenzile pornesc de la 2000 lei și pot ajunge cumulat la zeci de mii de lei doar pe SSM.

Dacă mai luăm în calcul că poți fi amendat și de către ISU, atunci chiar vei pierde mai mult decât ai produs într-un trimestru sau semestru financiar.

De-asemenea trebuie ținut cont de riscul unui accident de muncă, sau a unei situații de urgență cum ar fi un incediu. Toate acestea pot duce la pierderea banilor. Iar în cazul unui accident de muncă pentru nerespectarea normelor se poate răspunde și penal.

 

Pot fi amendat de mai multe ori într-un an?

 

      La un calcul simplu poți vedea cum ignorarea securității muncii și a situațiilor de urgență te pot duce la costuri mai mari.

Costurile unui serviciu extern spre exemplu pornesc, sa spunem, de la 100 lei pe lună, pentru 2 servicii SSM și PSI/SU. Asta înseamna 1200 lei pe an, la care adăugăm 1 kit trusă medicală – 60 lei, 1 stingător 45 lei, medicina muncii 450 lei (10 angajați), verificarea prizelor 150 lei aproximativ.

Un total anual de 1900 lei, adica mai puțin decât cea mai mica amendă pe care o poți lua doar pe protecția muncii. Dacă mai punem și pe ISU o amendă ajungem lejer la 3000 lei luați la un control care poate să dureze sub 1 oră. Fără să mai iau în calcul că inspectorii pot veni de mai multe ori într-un an. Sau că se poate întampla un accident de muncă.

 

Dacă am un inspector de protecția muncii mai primesc amendă?

   Dacă insepctorul își îndeplineste atribuțiile și toate normele de protecția muncii sunt respectate, atunci nu vor avea un temei legal pentru a aplica o sancțiune contravențională.

 

                       

Exista variante mai ieftine de a asigura protecția muncii?

  Parcurgerea unui curs de protecția muncii care să asigure cadrul legal necesar instruirii angajaților, completarea fișelor sau intocmirii documentației de protecția muncii și situații de urgență.

 

Atenție!

Chiar dacă există un inspector de protecția muncii sau un serviciu de protecția muncii, angajatorul nu este exonerate de amenzi, asadar exista o obligație ca administratorul să aibe un interes crescut în securitatea și sănătatea muncii și în situații de urgență.